Gezondheid

Voor welk type gehoorapparaat kies jij?

Het nodig hebben van een gehoorapparaatje, dat is niets om je voor te schamen. Veel mensen lopen in de loop der jaren gehoorschade op. Dit kan erg vervelend zijn en je belemmeren in je dagelijkse leven. Zo kun je bijvoorbeeld minder genieten van je favoriete muziek of het verkeer rond je heen in de gaten houden. Doe er daarom iets aan en kijk naar de mogelijkheden voor jou! Wil jij een gehoorapparaat kopen? Dan is deze blogpost er om je te adviseren.

Een toestel voor ieder budget en elke persoonlijke voorkeur

Je hebt de gehoortoestellen in verschillende soorten en maten. Ook zijn ze verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Als eerste gaan we de verschillende soorten modellen met je langs. We beginnen met het populairste gehoorapparaat dat vrijwel iedereen wel kent. De achter-het-oor apparaten. Hierbij zit het volledige apparaatje achter je oor bevestigd, zo ook de luidspreker. Via een dun slangetje worden de geluidsgolven naar je trommelvlies geleid. Dit type gehoorapparaat is zo populair omdat hij makkelijk te onderhouden is en hij verkrijghaar is voor uiteenlopende typen gehoorbeschadiging.

De tweede optie is de geheel onzichtbare variant. Deze zijn onzichtbaar omdat ze volledig in je kanaal worden geplaatst. Zo heeft niemand door dat je ze draagt. Omdat deze apparaatjes zo klein zijn, worden ze aangestuurd met een app. Er is immers geen ruimte voor de bieding op het apparaatje zelf. Voor sommige doelgroepen is dit geen probleem, maar je kunt je voorstellen dat dit bijvoorbeeld voor oudere mensen niet zo handig is.

Verder bestaat er in-het-oor apparaten. Deze zijn nauwelijks zichtbaar en doordat de speaker in de gehoorgang zit, krijg je een helder geluid. Ze worden precies voor je op maat gemaakt, waardoor ze altijd goed zullen aansluiten. Ook heb je een luidspreker-in-het-oor apparaat. Omdat de luidspreker in je oor gedragen wordt, heb je een nog beter geluid. Wél zit het kastje achter je oor waardoor deze weer wat zichtbaarder is voor je omgeving.

Mogelijke vergoeding en advies van de audicien

Om te bepalen welk type gehoorapparaat het beste bij je past, kun je langsgaan bij een audicien voor advies. Deze kunnen ook een hoortest bij je afnemen, zodat je precies weet onder welk type gehoorschade jij valt. Vervolgens kies je het beste apparaatje voor jou. Kijk hierbij naar je gehoorschade, budget en persoonlijke voorkeuren. In veel gevallen is het ook mogelijk om een vergoeding voor je gehoorapparaat te ontvangen. Meer informatie hierover is te vinden op het internet. Zorg goed voor je gehoor en neem voortaan ook beschermende maatregelen wanneer dit nodig is. Zo kun je bij hard lawaai oordoppen dragen en zet je televisie of muziek niet te hard.

Reacties uitgeschakeld voor Voor welk type gehoorapparaat kies jij?