Algemeen

Rood, wit, blauw: de Nederlandse vlag

Elke Nederlander kent de kleuren van de Nederlandse vlag waarschijnlijk wel. Veel mensen hebben hem ook buiten hangen aan een vlaggenmast wanneer het Koningsdag, Bevrijdingsdag of een ander belangrijk moment is. In de onderstaande tekst kun je wat leuke feitjes lezen over de Nederlandse vlag, dus lees snel verder als je meer te weten wilt komen over deze vlag.

Geschiedenis van de vlag

De eerste Nederlandse vlag is waarschijnlijk voor het eerst gezien in 1572. De kleuren van de vlag waren toen alleen nog helemaal geen rood, wit, blauw. De vlag die toen werd gezien als Nederlandse vlag was oranje, wit, blauw. Maar omdat de kleur oranje op zee minder goed zichtbaar is, is uiteindelijk deze kleur vervangen door de kleur rood. Dit is natuurlijk een donkerdere kleur waardoor het van een afstand opvallender is. Maar naast de kleuren rood en oranje hebben de kleuren wit en blauw ook een verhaal. Die twee kleuren komen namelijk van de livrei kleuren van het Prinsdom Orange. Nadat Frankrijk Nederland was binnengevallen, werd de Nederlandse vlag in zijn huidige vorm gebruikt. Wel werd het rode deel nog verfraaid met een afbeelding van een Nederlandse vrouw met aan haar voeten een leeuw. Uiteindelijke herstelde Napoleon de oude vlag en verdween de vrouw op de vlag. Later kwam de oranje wimpel erbij.

Hoe kom je zelf aan een Nederlandse vlag?

Je hebt de Nederlandse vlag natuurlijk in allerlei soorten en maten. De vlag biedt een soort eenheid en samenhorigheid en daarom is het misschien leuk als je hem zelf ook uit kan hangen op speciale dagen. In Nederland zijn er geen regels omtrent het hangen van de Nederlandse vlag. Echter mag het niet het verkeer hinderen en voor vlaggen op overheidsgebouwen zijn wel degelijk regels. Als particulier en burger mag je de vlag de hijsen wanneer en hoe je wilt. De laatste tijd wordt de vlag ook vaak omgedraaid en als protest gebruikt. Mocht je (nog steeds) overwegen een Nederlandse vlag aan te schaffen, dan kun je het beste even op google kijken. Verschillende websites bieden vlaggen aan in verschillende maten. Soms ook in een totaal pakket met stok en houder. En wil je nu helemaal compleet zijn, dan zou je kunnen overwegen om de oranje wimpel ook aan te schaffen. Die hoort er namelijk natuurlijk ook bij! Dus waar wacht je nog op? Ga die Nederlandse vlag kopen!

Reacties uitgeschakeld voor Rood, wit, blauw: de Nederlandse vlag