Lifestyle

Verbondenheid met de provincie

Uit onderzoek blijkt dat de verbondenheid met de provincie niet overal gelijk is. Sterker nog, er zijn enorme verschillen tussen de diverse regio’s. We zien dat het gevoel van verbondenheid in de Randstad het laagst is, gevolgd door Utrecht. In provincies als Drenthe, Zeeland en Limburg voelen de mensen zich juist wel verbonden met hun provincie.

Waar komen de grote verschillen vandaan?

Kijken we naar de provincies die hoog scoren dan zien we dat deze allen een rijke geschiedenis hebben. Mensen wonen al generaties lang in dezelfde provincie en groeien met elkaar op. In tegenstelling tot de Randstedelijke gebieden waar men vanuit het hele land naar toe trok op zoek naar werk. Kijken we naar de kleinere dorpen in Noord- en Zuid-Holland dan is de verbondenheid hoger dan het gemiddelde van de provincie.

Waar komt het gevoel van verbondenheid vandaan?

Wanneer we uitzoomen zien we dat verbondenheid afneemt naarmate de stad groter wordt. In steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hebben inwoners weinig binding met de provincie. Zij ervaren juist meer verbondenheid met de stad. Uiteraard zijn hier uitzonderingen op, zoals Maastricht of Den Bosch waar de verbondenheid met de provincie wat hoger is. Wanneer we vragen waar het gevoel van verbinding vandaan komt worden hier uiteenlopende redenen voor gegeven. De meest voorkomende reden zijn de  natuur en de mensen die er wonen.

Een Zeeuw voelt zich verbonden met de stranden, het water en de uitgestrekte gebieden, terwijl een Brabander refereert aan de Peel en de bosrijke gebieden.

Hoe komt deze verbondenheid tot uiting?

Het is gemakkelijk om tijdens een enquête aan te geven dat jij een verbondenheid voelt met de provincie, maar het is iets anders om dit ook daadwerkelijk uit te dragen. Een van de manieren om deze trots te demonstreren is door het tonen van een provincie vlag in de vlaggenmast. Vlaggen Unie bevestigd dat van alle provincie vlaggen die verkocht worden van de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Brabant zijn. Ook de vlaggen van Zeeland en Limburg worden regelmatig besteld. Van de provincies Noord- en Zuid-Holland worden nauwelijks provincie vlaggen besteld, maar kiest men eerder voor gemeente vlaggen.

Zij zien dat de uitkomst van een enquête vrijwel overeenkomt met de verkoop van vlaggen. Provincie vlaggen of gemeente vlaggen zijn dus een manier om het gevoel van verbinding te delen met de rest van de wereld.

Reacties uitgeschakeld voor Verbondenheid met de provincie