Wonen

Met deze musthaves houd jij jouw huis veilig

Een goed onderhouden huis is een veilig thuis. Veel gevaarlijke situaties ontstaan namelijk door inferieure of verouderde apparatuur. Gelukkig neemt periodiek onderhoud veel gevaren weg. Ook veilig wonen? Met de musthaves uit dit artikel til je de veiligheid van je huis naar een hoger niveau.

Een slim alarmsysteem

Gecertificeerd hang- en sluitwerk, buitenverlichting en waardevolle spullen uit het zicht; hoeveel maatregelen je ook treft, sommige inbrekers proberen alsnog binnen te komen. Een slim alarmsysteem biedt in deze situaties een uitkomst. Wanneer de sensoren merken dat er een raam of deur geforceerd wordt, geeft het systeem namelijk een alarm af. Dit kan een luid alarm zijn om inbrekers af te schrikken, maar ook een stil alarm om de alarmcentrale of bewoner te alarmeren.

Let op: heb je een inboedelverzekering? Let na het doen van grote uitgaven goed op of de standaard verzekerde waarde nog wel toereikend is. Dit is bij verzekeraars als Univé eenvoudig terug te vinden in de polisvoorwaarden.

Rookmelders

Sinds 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht om rookmelders aan te brengen op elke woonverdieping en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Hoewel hier nog geen strenge controle op is, raden we de aanschaf van rookmelders ten zeerste aan. Bij het uitbreken van brand heb je namelijk elke seconde nodig om jezelf en je gezin in veiligheid te brengen. Met name ‘s nachts is een werkende rookmelder van levensbelang. Je kunt in je slaap namelijk niet ruiken en zult dus niet wakker worden van een brandlucht.

Koolmonoxidemelders

Ook het ophangen van koolmonoxidemelders is sterk aan te bevelen. Koolmonoxide is een uiterst gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van aardgas, hout of benzine. Omdat koolmonoxide zowel geur- als kleurloos is, wordt het gas ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Onder meer fornuizen, gashaarden en cv’s kunnen een bron van koolmonoxide vormen. Hang daarom een CO2-melder op in elke ruimte waar een van deze apparaten staat.

Een waterslot voor je wasmachine

Niet alleen vuur kan enorme ravage in huis veroorzaken, ook water kan voor flinke schade zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkende wasmachine die voor lekkage bij de onderburen zorgt. Hier gaan vaak een hoop kosten mee gemoeid, vooral als er elektrische apparatuur nat is geworden. Gelukkig kan lekkage eenvoudig voorkomen worden door watersloten op een wasmachine (of vaatwasser) aan te sluiten. In het slot zit een mechanisme dat de watertoevoer afsluit als er een lek ontstaat. Een simpele, maar doeltreffende musthave.

Reacties uitgeschakeld voor Met deze musthaves houd jij jouw huis veilig